蓮麻坑村春節聯歡客家炆豬肉

 

沙頭角,很多人都知道,其村長女兒的名字更是家傳戶曉。打鼓嶺,大家亦不陌生,每日天氣報告,通常錄得最低氣溫的地方就是了。然而,知道在兩地之間有個蓮麻坑村的人並不多,到過的,相信更少。事實上,這裡並非普及旅遊景點,況且位於邊境禁區之內,若非有甚麼特別原因,一般人很少會無端端走訪蓮麻坑的。

我是個很一般的普通人,去年春節卻抆人衫尾到蓮麻坑村走了一趟,只因聽聞每年村裡的春節聯歡,都會烹煮大鍋大鍋的靚靚炆豬肉 ……

 聯歡會在村內一所學校中舉行。未進場地,已感到氣勢迫人,因為大型露天廚房就在正門牌坊內,一條寛闊的斜路旁邊。

 左面是清洗部,右面是烹煮部,中上方是配料部,大片水蒸氣遮掩看不清楚的是斬件部、燒火部。(註:部門名稱都是小弟斷估加上的。)

 清洗 ......

 烹煮 ......

 攤抖下先 ......

 Quality control ......

 採用的都是天然有機環保燃料 ......

 新鮮上等靚靚猪腩肉 ......

 狂炆N分鐘 ......

另一邊廂,配料部同樣以天然素材製作各種配料,冇人做色素,冇防腐劑 ......

 雲耳 ......

薑 ......

 話咁快,半成品已OK .... 。Ng Su Ghin Zhong(客家話:唔使緊張),未食得住,仲有其他工序 ......

 送到斬件部 ......

 手起刀落 ......

 斬 ...... 斬 ...... 斬 ......

 加埋配料、調味料,又煮幾鑊 ......(註:其實呢幅係較早前工序作假照片;冇法啦,後期工序進行時,小弟去咗影第二啲嘢。唔緊要啦,反正都係咁上下又抄又攪。)

 搞掂哂!隨時可以擺佢上枱。試食一件,超級好味,不肥不膩,連平時怕吃肥肉的筆者的也不介意肥廋通吃。

如此規模的大製作,為的就是這大場面的筵開百席。一切就緒,只待主角 — 靚靚豬腩肉 — 登場!

 

留言

這個網誌中的熱門文章

洪荒之美 @ 城門水塘

西山四韻 @ 潮流反動

解讀 Evening with Fan Ho (一、藝術修養)